DSC00046

Single Storey Extensions

 

Clients Visions

The clients contacted us to say we had been recommended to them and could we arrange for a survey to be carried out.So we called around to discuss what the clients were wanting it was at this stage that the client informed us to say they had already had some plans drawn up and approved from the local authority.we said that was not a problem and we could give them a estimate based on the plans they have supplied.They were wanting a wraparound 1st floor extension with a downstairs toilet.

 

The Extensions

We had arranged with the clients to start the contract just before they were due to go on holiday as we had picked up on the initial survey that there existing kitchen would have to be taken down.As you can see we also had to take down the car port to get the excavating machinery to the back of the property to demolish the existing kitchen.As the build went on we informed the client rather reluctantly as they were on holiday the progress of the work.As this was a garage,kitchen,dinning,downstairs toilet extensions we also had to keep both neighbours informed due to the party wall act.

DSC00019

Wrap Around Extension

 

Clients Visions

The clients contacted us to say they were thinking of having an extension.So we arranged a site survey with the clients to see if it was possible to design what they were wanting.After some initial ideas we came up with a design that the clients were happy with and then we submitted this to the local authority for planning permission the whole process took around 10 weeks for the designs and planning permission to be granted.

 

The Extensions

The clients chose a wrap around extension which consisted of a garage with 2 bedrooms above with ensuite and a single storey extension to the rear.They wanted to create as much light as possible in the new kitchen and dinning room which was achived by installing large velux windows in the roof space and removing a section of the dinning room wall.We also installed a velux sun tunnel to the landing area this allows natural light to be deflected to the chosen area.

 

Extra Works Requested

As the work progressed the client began to think about other rooms in the home that they were going to do in the future.It was at this point that the client asked us if we could give them an estimate for a new bathroom and a new roof.We gave them an estimate for the extra work they wanted to do in the future while carrying on with the original contract.We in formed the client that it would be cheaper to do the work now as the ceilings were down in the kitchen and the scaffolding was already erected for the extension.As you can see they decided to do all the work at once so they did not have to go through the upheaval again.

589 - Copy

Loft Conversion

 

Clients Visions

The client contacted us asking if we could give them an estimate for there loft conversion.The client advised us they had already had planning permission granted from the local authority so we arranged a survey of the property.The client wanted 1 large bedroom and a bathroom to the loft conversion and the staircase to match the existing staircase in the house with a large argon gas filled window to the gable end of the house to let as much light in over the new staircase as possible.The client also wanted 3 velux windows to the front and 1 velux window in the bathroom and a large dormer window to the rear of the house and a new roof consisting of rosemary tiles to keep the property looking traditional.

 

The Conversion

As you can see this was not just a straight forward loft conversion this was major structural construction work.This involved removing sections of the roof structure and replacing with larger roof rafters.This was also to allow for the large amounts of insulation that had to be installed between the rafters.We also had to install large floor joists spanning from the internal brick wall to the external walls.As you can see we also had to tie the roof rafters and the floor joists together using bolts and plywood gussets this was to create what is known as an “A FRAME” this stops the roof from separating.